zondag 24 september 10:00 - 11:30 spreker Cees Terpstra
zondag 1 oktober 10:00 - 11:30 spreker Bastin Romijn
"Liefde is niet alles, maar zonder liefde is alles niets"

theWord - gratis bijbelsoftware

(Leestijd: 2 - 4 minuten)
theWord is een gratis bijbelprogramma met een zeer grote diversiteit aan mogelijkheden.
Het is geschreven door Costas Stergiou uit Griekenland.

Op de site Bible software review is een interview te vinden waarin hij zijn beweegredenen kenbaar maakt waarom hij dit programma heeft geschreven. Hij ontwikkelde dit sinds 2002 in zijn vrije tijd en inmiddels is versie 3 verschenen. 

Bijna alles is naar eigen voorkeur in te delen (en de menu's zijn Nederlandstalig) Er zijn veel vertalingen (o.a. de StatenVertaling), bijbelcommentaren en b.v. kaarten beschikbaar. Je kunt ook je eigen aantekeningen kwijt. Daarnaast bevat het programma een zeer goede helpfunctie. Daarnaast is er een actieve community zoals te zien is aan de posts op het forum van theWord.
theWord tutorial is een mooie site met o.a. videos met uitleg.

Op de site van theWord staan de volgende highlights van het programma (en de quotes zijn zeker niet overdreven):

Snel en responsief
Wordt u er moe van dat het programma u niet begrijpt? Bang om nieuwe dingen uit te proberen? Dat is verleden tijd! Lees verder op de site (in het Engels).

Alles configureren
Richt de software in naar uw eigen wens. Deel alles in zoals u dat zelf wil. Configureer elk klein detail zoals u dat wil.

Alles is gratis
Tenzij je het probeert, zul je niet geloven dat gratis software van een dergelijke kwaliteit kan zijn. Geen advertenties, geen registratie, zelfs uw e-mail adres is niet nodig om te downloaden.

Schrijf uw aantekeningen!
Notities toevoegen aan verzen, hoofdstukken, hele Bijbelboeken of maak uw eigen persoonlijke boeken. Markeer uw favoriete bijbelteksten. Edit, print, deel uw eigen modules.

Neem hem mee
theWord is portable! Je kan het op een USB-stick zetten en dan heeft u altijd uw favoriete bijbels, boeken en persoonlijke notities bij de hand, waar u ook bent.

Geniet van een steeds groeiende bibliotheek
Breidt uw bibliotheek uit met vele add-on-modules, waarvan het merendeel meer dan honderden euro's zou kosten.

Diverse links (o.a. voor downloads)

Hier wat links m.b.t. theWord in het algemeen:
- Bible software review (veel Bijbelsoftware (betaald en gratis) vergeleken op diverse punten en de review voor theWord (wel gedateerd)
- theWord op wikipedia

Downloads van Bijbels, boeken, commentaren, strongs, maps etc.
- het theWord programma
- programmavertaling in het Nederlands
- op theWord site
- theWord Downloads, Dé site voor alle boeken, commentaren, woordenboeken, Bijbelleesroosters en Bijbels mappen
- heel veel Bijbels, modules en commentaren op de site twmodules.com
- via derden
- op mediafire vind je heel veel downloads

Lingoes
Zoals bij veel bijbelsoftware is het meeste materiaal in het Engels en hoewel de meeste Nederlanders redelijk goed Engels kunnen begrijpen, gaat het toch vaak om de finesses. Een mooi hulpmiddel is het programma lingoes. Wanneer je dit hebt geinstalleerd en een Engels-Nederlands woordenboek hebt gedownload (b.v. Vicon English-Dutch) en je gebruikt binnen theWord de combinatie control-rechter muistoets, verschijnt de vertaling van het woord op je scherm. Mocht je tegen problemen aanlopen dan kun je contact opnemen met de webmaster.

Dropbox
Werk je bijvoorbeeld op een pc en een laptop met theWord dan vormen je persoonlijke aantekeningen een probleem. Dit is op te lossen door gebruik te maken van dropbox.
Op dropbox.com kun je gratis 2 gb ruimte krijgen, waar je vervolgens je persoonlijke bestanden op kunt zetten. Na het registeren op deze site en installeren van de benodigde software krijg je er een extra map bij, die je gewoon in verkenner kunt zien. Maak een map aan (b.v theWordprive) en zorg dat deze geshared te gebruiken is.
Bij het aanmaken van je module geeft je deze locatie op. In het config.ini bestand van theWord vul je vervolgens de locatie van dropbox in die begint met extra.paths=
in windows7 is dit b.v. extra.paths=c:\Users\[gebruikersnaam]\Dropbox\[mapnaam] en onder xp extra.paths=c:\Documents and Settings\[gebruikersnaam]\Mijn documenten\Dropbox\[mapnaam]. Zet deze regel boven in het config.ini bestand net na [general].
Zo zijn je aantekeningen op iedere gebruikte pc of laptop altijd up to date.
Het lijkt wellicht wat lastig, maar het is toch echt vrij snel gedaan.
Heb je al persoonlijke aantekeningen, dan moet je die verplaatsen vanuit de theWord map naar de dropboxmap.
Mocht je tegen problemen aanlopen dan kun je contact opnemen met de webmaster.

Te downloaden modules via www.kaleo.nl (waaronder een aantal Nederlandse modules):